Uitleg bestandsformaten

Bij afronding van de opdracht ontvangt u van mij het logo in diverse bestandsformaten maar waarom heb je eigenlijk verschillende formaten en wat kun je ermee? Heronder vindt u een beknopte uitleg.

Wat is een JPG bestand?

Van alle pixelbestandstypen hebben JPG’s de kleinste bestandsgrootte. JPG’s ondersteunen geen transparante achtergronden. Voor sommige grafische afbeeldingen is deze mogelijkheid vereist.
JPG gebruikt lossy-compressie (lossy betekent “met verliezen aan kwaliteit”). Lossy betekent dat een bepaalde beeldkwaliteit verloren gaat wanneer de JPG-gegevens worden gecomprimeerd en opgeslagen, en deze kwaliteit kan nooit worden hersteld.

Gebruik jpg bestanden voor:

 • Fotografie
 • Stilstaande beelden
 • Afbeeldingen met complexe kleuren

Wat is een PNG bestand?

Portable Network Graphics (PNG’s) zijn bestandsindelingen van hoge kwaliteit. Het grootste voordeel dat zij bieden voor online gebruik is hun transparante achtergrond. Dit maakt ze ideaal voor gebruik op websites waar een transparante achtergrond vereist is. Je kunt PNG bestanden dus over achtergronden heen projecteren.

Gebruik png bestanden voor:

 • Kleur zware en complexe foto’s en afbeeldingen
 • Afbeeldingen die opnieuw moeten worden bewerkt en opnieuw moeten worden geëxporteerd
 • Webafbeeldingen die transparantie vereisen

Wat is een GIF bestand?

GIF’s lijken op PNG’s. Ze ondersteunen transparante achtergronden. In tegenstelling tot JPEG of PNG zijn GIF-bestanden beperkt tot een maximum van 256 kleuren. Het belangrijkste verschil is dat GIF’s standaardanimaties ondersteunen.

Gerbruik gif bestanden voor:

 • Simpele animaties
 • Kleine pictogrammen
 • Afbeeldingen met een lage pixel-tot-pixel-variatie

Wat is een EPS bestand?

Een EPS is een vectorafbeeldingsbestand. Dit betekent dat het schaalbaar is in elke gewenste maat. De andere beeldformaten hierboven zijn niet schaalbaar. Dit betekent dat als u de fysieke grootte moet vergroten om op een bord of een banner te passen, de afbeeldingen details verliezen en wazig worden. Een EPS heeft dit probleem niet, het is volledig schaalbaar in elke gewenste grootte.

Het nadeel van een EPS is dat het een vectorafbeeldingsformaat is. Vectorafbeeldingen kunnen alleen worden geopend in grafische ontwerpsoftwaretoepassingen zoals Adobe Indesign of Adobe Illustrator. U kunt een EPS-bestand niet openen in standaardtoepassingen.

Wat is een SVG bestand?

SVG’s zijn handig voor het ontwerpen van websites. U kunt SVG bestanden gebruiken voor uw grafische / iconische elementen op uw website. Omdat het een vectorindeling is, zullen deze oneindig schalen zonder pixelvorming, wat handig is voor weergave op verschillende apparaten. Ze  zijn ook licht in bestandsgrootte, waardoor ze sneller kunnen worden geladen.

Gebruik een svg bestand voor:

 • Afbeeldingen die in meerdere formaten en schermen moeten worden weergegeven
 • Afbeeldingen die reageren op hun apparaat
 • Logo’s en pictogrammen

Wat is een PDF bestand?

PDF is de meest universele van alle bestandsindelingen. Het kan worden bewerkt, gedeeld, gekopieerd, afgedrukt en nog veel meer. Het bevat alle gegevens in een bestand, waaronder afbeeldingen, tekst en lay-out, ongeacht welk programma wordt gebruikt om het bestand te maken. Het is ook een van de gemakkelijkste formaten om te gebruiken, omdat het vrij eenvoudig is. Wat nog belangrijker is, het is compatibel met alle besturingssystemen en applicaties, zelfs die gratis software die online beschikbaar is.